ДА ДЕЙСТВАМЕ СЕГА ЗА РАВНО БЪДЕЩЕ, под това мото се проведе 4-та Международна конференция на ромските жени, Хелзинки 2013.
Сдружение ЛИДЕР участва в конференцията, в която се проведе в Хелзинки,Финландия на  16-17 септември 2013 г. Повече от 150 жени от ромски произход от цяла Европа участваха в конференцията. Основни теми и дебати бяха по въпросите за подобряване на ситуацията на ромските жени, техните семейства и техните общности.
Сред основните цели на Конференцията  жени бяха изготвянето на стратегията , която подчертава значението на участието на жените в политиката за изпълнение , както и подобряване на работата в мрежа между ромските жени и други групи , работещи за равенството между половете.

Конференцията беше открита от бившия финландски президент Таря Халонен . Говорители  бяха също  Пааво Архинмаки- министър на спорта и културата (Финландия) ,  Асруд Ригмор – министър на държавната администрация , за реформа и църковните въпроси (Норвегия) , Ерик Уленхаг – министър на интеграция ( Швеция).

Представител на Съвета на Европа , която е и съорганизатор на конференцията заедно с финландското правителство ,беше Жероен Шокенброек в качеството си на специален представител на генералния секретар по въпросите на ромите. Европейският съюз беше представен от Ян Трусчински – генерален директор на Генерална дирекция на Европейската комисия по образование.

 

Comments are closed.